Vitaminok és a vitiligo
A vitaminok hatása a vitiligóra
A vitaminok és ásványi anyagok szervezetünk kulcsfontosságú alkotóelemei, amelyek mindegyike sajátos és pótolhatatlan funkcióval rendelkezik. Megfelelő mennyiségük és megfelelő egyensúlyuk alapvetően befolyásolja az egész szervezet működését, és közvetlen hatással van fizikai és mentális állapotunkra, valamint a külső hatásokkal szembeni védekezésre.
Az életünkhöz szükséges összes anyagot természetes termékekből kell merítenünk. Van azonban egy nagy "DE".
A fejlett országok mai életmódja sok élelmiszert kínál, de sajnos nem biztosítja az alapvető tápanyagok megfelelő ellátását. Lássuk be többek között azt is, hogy a mai élelmiszerek már nem olyanok, mint régen. A nagy kiskereskedelmi láncokban vegyszerrel permetezett gyümölcsöket és zöldségeket kínálnak nekünk, amelyeket a világ másik feléről importálnak. Ez azt jelenti, hogy a mai élelmiszerek a szállítás, a hosszú ideig tartó tárolás és a tartósítás során sok olyan anyagot veszítenek, amelyek a szervezetünk számára szükségesek. Ezért ajánlatos étrend-kiegészítőket szedni, hogy ne csak a betegségektől védjük meg szervezetünket, hanem egész évben elegendő mennyiségben rendelkezzünk a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Blogbejegyzésünkben csak a vitiligo kezelésében fontos vitaminokra fogunk koncentrálni, mivel a bőrünknek még nagyobb adag vitaminra van szüksége, mint más embereknek.
Mik azok a vitaminok?
A vitaminok fontos anyagok, szerves vegyületek, amelyek a zsírokkal, szénhidrátokkal és fehérjékkel együtt az élelmiszerek fő összetevői.
Ismerünk 13 alapvető vitamint:
- A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) nem ürülnek a vizelettel, és a szervezet zsírraktáraiban tárolhatók. Ezek a szervezetünkből nehezebben ürülnek ki, ezért túlzott bevitelük bizonyos egészségügyi kockázatot jelent. A zsírban oldódó vitaminok túlzott adagolásával akár egészségünket is károsíthatjuk. Ilyenkor úgynevezett hipervitaminózisról beszélünk. Ezért, ha bizonyos vitaminkészítményeket szedünk, tartsuk be az ajánlott adagolást. Ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, nyugodtan hagyja ki aznap a vitaminkészítmények adagját.
- A vízben oldódó vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B7, B9, B12 és C) a szervezetből kiürülő vitaminok. Könnyen felszívódnak, de a szervezet nem tudja őket hosszú ideig tárolni. Oldhatóságuk miatt a vizelettel együtt távoznak a szervezetünkből. Naponta kell bejuttatnunk őket a szervezetünkbe, hogy minden szövetbe a szükséges mennyiségben jussanak el. Nos, itt is óvatosnak kell lennünk. A nagyon nagy dózisú pl. B6-vitamin idegrendszeri zavarokat okozhat, a nagy dózisú C-vitamin pedig egyeseknél vesekövet okozhat.
Mik azok az ásványi anyagok?
Az ásványi anyagok kis mennyiségben fordulnak elő a szervezetben, és a testtömeg körülbelül 3-4%-át teszik ki. Aszerint, hogy milyen mennyiségben fordulnak elő a szervezetben, makroelemekre és mikroelemekre osztjuk őket.
Makroelemekből sokkal több van, és ezeket mg-ban mérik. Ilyen például a magnézium, a kálium, a kalcium, a foszfor és a klór.
A szervezetünknek szüksége van más mikroelemekre is, bár az egyes elemek dózisai általában nagyon kicsik, és mikrogrammban mérjük őket. Ide tartozik például a jód, a cink, a mangán, a réz és a vas.
A kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a nátrium, a kálium, a jód és a szelén a szervezet megfelelő működése szempontjából legfontosabb ásványi anyagok közé sorolható.
A vitamin- és ásványianyag-hiány leggyakoribb megnyilvánulásai a szervezetben a következők:
- Csökkent immunitás és a betegségekre való fogékonyság.
- Mentális problémák, mint például depresszió, szorongás, ingerlékenység, apátia.
- A belső szervek hibás működése
- A bőr, a haj, a csontok, a fogak romló állapota.
- Vérszegénység
- A-vitamin (retinol) - ennek a vitaminnak az elegendő mennyisége befolyásolja bőrünk állapotát, és gyakran tekintik a "szép bőr" vitaminjának vagy "bőrvitaminnak". Támogatja a sejtstruktúra megújulását és lassítja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Napozáskor védi a bőrt a rákos megbetegedések kockázatától. Hozzájárul a csontok növekedéséhez, és segít fenntartani a retina és a légutak megfelelő működését. Segíti a normál mirigyműködést és a fertőzésekkel szembeni ellenállást, valamint a megnagyobbodott pajzsmirigy kezelését is.
- Növényi eredetű élelmiszerek - spenót, brokkoli, dinnye, sárgarépa, paprika, kukorica, paradicsom, káposzta, őszibarack, sárgabarack, mangó, saláta, borsó.
- Állati eredetű élelmiszerek - tőkehal- és sertésmáj, tengeri halak, halolaj, sajt, vaj, tojássárgája, tej.
Az A-vitamin túlzott mennyisége éppúgy káros, mint hiánya. Túladagolás veszélye nem áll fenn, de veszélyes az ajánlott napi adag túllépése A-vitamin tartalmú farmakológiai készítmények szedésekor.
- A B-vitaminok egy komplex vitamincsoportot alkotnak, és általában B-komplex néven ismertek ( B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12). Mindegyikük az emberi egészség egy kissé eltérő részére hat.
A legfontosabb B-vitaminok:
- B1 (tiamin) - az öröm vitaminja.
- B2 (riboflavin) - életünk motorja.
- B3 (niacin) - az erős idegek vitaminja.
- B4 (folsav) - a jó hangulat vitaminja. A folsavról bővebben olvashat blogunkban.
- B5 (pantoténsav) - a fittségért felelős vitamin
- B6 (piridoxin) - a nők vitaminja
- B7 (biotin) - szépségvitamin
- B9 (inozitol) - alvás vitaminja
- B12 (kobalamin) - szupervitamin
Forrás: belsőségek, leveles zöldségek, hüvelyesek, gabonacsírák, élesztő, hús, tojás, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, máj.
- A C-vitamin (L-aszkorbinsav) - Szabályozza az aminosav-anyagcserét, fenntartja az érfalak (különösen a hajszálerek) ellenállóképességét, elősegíti a vas felszívódását, serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fontos szerepet játszik a csontok, fogak és porcok megfelelő fejlődésében, és elősegíti a kollagéntermelést. Megszünteti a fáradtságérzetet, és a stressz és a depresszió ellen hat.
Forrás: citrusfélék (különösen a kivi), zöld és piros paprika, brokkoli, eper, eper, tuskó, paradicsom, csipkebogyó, karfiol, brokkoli, petrezselyem, chilipaprika.
- D-vitamin (kalciferol) - szükséges a kalcium felszívódásához és a csontokban való tárolásához. Fontos a hormontermeléshez, növeli a szervezet védekezőképességét, serkenti a pajzsmirigy működését. Nyugtatja az idegeket és segíti az egészséges alvást, pozitív hatással van a pikkelysömör és a vitiligo, valamint más bőrbetegségek kezelésére. A D-vitamin felszívódását növelik az ételekben található zsírok vagy olajok.
A legfontosabb forrás továbbra is a napfény.
Forrás: tőkehalmájolaj, hering, makréla, lazac, szardínia olajban, tonhal, margarin, tojás.
- E-vitamin (tokoferol) - a legfontosabb antioxidáns a szervezetünkben, ezért olyan betegségek kezelésében használják, ahol az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik. Növeli a vitalitást, az energiát és az életkedvet. Ezenkívül befolyásolja a vörösvérsejtek termelését, hozzájárul a szövetek regenerációjához és lassítja a sejtek és szövetek öregedési folyamatát, erősíti a nemi szervek aktivitását. Az E-vitamin fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Forrás: gabonafélék csírái, káposzta, spenót, növényi olajok, diófélék, szójabab, zöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű liszt, tojás, hal, mandula, avokádó vagy szeder.
- A K-vitamin (fitokinon) jelentős hatással van a véralvadásra, és a kalciummal együttműködve pótolhatatlan a csonttömeg kialakításában és fenntartásában. Elengedhetetlen a vitalitáshoz. A K-vitamin-készítményeket csak vénykötelesen és nem hosszú ideig szabad alkalmazni.
Forrása: tejtermékek, húsok, hüvelyesek, tojás, belsőségek, gabonafélék, gyümölcsök és egyéb különböző zöldségek.
- A Cink (Zincum) - fontos az immunrendszer számára, védi azt a fertőzésektől és gyulladásoktól. Segíti a sebek és égési sérülések gyógyulását, a nőknél a cink nagy hatással van a haj, a köröm és a bőr minőségére, a férfiaknál a tesztoszteronszintre van hatással. A cink egészségesen tartja a bőrt, és együttműködik minden bőrbetegség kezelésében (a B-vitaminokkal együtt). Ha a szervezetben nincs elég ebből az ásványi anyagból, depigmentáció léphet fel, és foltok jelennek meg a bőrön - vitiligo. Antioxidánsként is működik, növeli a szellemi képességeket, nyugtatja az idegrendszert és segít enyhíteni a depressziót. Javítja a memóriát.
Forrás: máj, sötét húsok, tojássárgája, tenger gyümölcsei és tejtermékek, hüvelyesek, diófélék és tökmag, teljes kiőrlésű gabonafélék, mák, kakaó, melasz, kukorica, brokkoli, papaya, aszalt füge.
- A szelén (Selenium) az E-vitamin mellett a leghatékonyabb a szervezetben, erős antioxidáns, védi a sejteket az oxidatív károsodástól. Elengedhetetlen az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A szelén védi a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben, különösen a tüdő, a vastagbél és a végbél esetében.
Forrás: diófélék, különösen a párolt diófélék, belsőségek, sajt, tojás, hal, marhahús és máj a fő természetes szelénforrások, teljes kiőrlésű kenyér, szója.
A fent említett vitaminok némelyikének kombinációját tartalmazza a Vitistop termékünk is, amely kifejezetten a vitiligo megállítására és újrapigmentálására készült.
A VITISTOP egy oxidatív stressz elleni táplálékkiegészítő.
Egyedülálló tabletták, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak kulcsfontosságú vitaminokat és EXTRAMEL® (szuperoxid-dizmutáz) összetevőket.
ÖSSZETEVŐK: A szabadalmaztatott növényi hatóanyagot, az EXTRAMEL®-t tartalmazza vitaminokkal (C, D3, E, B1, B1, B5, B9, B12) és ásványi anyagokkal (szelén, réz, cink) kombinálva. A C-vitamin, az E-vitamin, a réz, a szelén és a cink segít megvédeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben.
Íme néhány tipp a vitaminveszteség csökkentésére:
- Tárolja az élelmiszereket sötét és hűvös helyen
- Tisztítás után azonnal dolgozza fel az ételt
- Ne főzze az ételt a szükségesnél tovább
- Ne használjon túl sok vizet a főzéshez
- Főzés közben fedje le az edényt fedővel
- Használja ki a gyorsfőző előnyeit - a főzési idő lerövidül
- Próbálja meg párolni a zöldségeket
- Egyen minél több friss gyümölcsöt és zöldséget
- Ne használjon alumínium edényeket és evőeszközöket
- Részesítse előnyben a sötét és a teljes kiőrlésű kenyereket és péksüteményeket
- Adjon egy teáskanál olívaolajat a zöldségsalátákhoz
- Részesítse előnyben az élelmiszerek fagyasztását más tartósítási módszerekkel szemben.
Támogassa a mentális egészségét!
A psziché nagy hatással van az egészségünkre. Feleslegesen fogunk egészségesen táplálkozni vagy táplálékkiegészítőket szedni, ha állandó stresszben és nyüzsgésben élünk. Ezért ne feledkezzünk meg a lelki jólétünk fenntartásáról, hiszen nem véletlenül mondják: "Egészséges testben egészséges lélek"!
A stressz vitiligóra gyakorolt hatásáról bővebben olvashat blogunkban.
És végül, BÓNUSZként készítettünk egy e-könyvet egészséges turmixok receptjeivel, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthet. Ezek tartalmazzák az összes szükséges vitamint, amelyeket a cikkünkben említettünk, és amelyek fontosak a vitiligo kezelésében.
Letöltheti "Ebook"-unkat.
Bízunk benne, hogy sikerült megismertetnünk Önnel az egyes vitaminok kulcsfontosságú összetevőit, amelyek hasznosak a vitiligo kezelésében.
Drukkolunk Önnek!
Az Ön Vitiligoshopja
-
Vitistop "30" - Fejlesztett Recept
(1100021)A Vitistop tabletta elengedhetetlen eleme a vitiligo elleni küzdelemnek. Egyedi tabletták kulcsfontosságú vitaminokkal és EXTRAMEL® (szuperoxid-dismutáz) tartalommal.
Készleten (1666 db)
7000 Ft
-
Legkeresettebb
Vitistop "60" - Fejlesztett Recept
(1100022)A Vitistop tabletták alapvető elemek a vitiligo elleni küzdelemben. Ezek egyedi formulájú tabletták, melyek magas kulcsfontosságú vitaminokat és L-tirozint vagy EXTRAMEL® (Szuperoxid diszmutáz) összetevőket tartalmaznak.
Készleten (3556 db)
12000 Ft